Uşak Üniversitesi Engelsiz Birim Koordinatörlüğü tarafından 13 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen ‘’3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü’’ dolayısıyla “Erişilebilirlik İçin Neler Yapılıyor?” adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Uşak Mavi Işık Otizm Derneği Başkanı Aysel Tekin, Uşak Engel Tanımayanlar Derneği Başkanı Sanem Özpınar, Engelsiz Birim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şule Güçyeter, Engelsiz Birim Koordinatörlüğü ekibi ve üniversitemiz öğrencileri katıldı.

Hayatlarının Her Gününde Fırsat Eşitliği

Koordinatörlük adına bir konuşma yapan Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nalan Ayvazoğlu, Engelsiz Birim Koordinatörlüğünün, özel gereksinimli öğrencilerin hayatlarının her gününde onlara fırsat eşitliği sağlayarak, en iyi şekilde eğitim alıp mezun olabilmeleri için çalıştığını söyleyerek, “Bizler her zaman sizlerin yanınızdayız. Üniversitemizde geçirdiğiniz yıllar içerisinde akranlarınızla beraber, etik değerlere bağlı, mesleki yetkinliğe sahip, eleştirel düşünceye açık, insan haklarına saygılı, çalışkan ve üretken gençler olarak yetişebilmeniz adına, fakülte ve yüksekokullarımızdaki danışmanlarınızla işbirliği içerisinde her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Koordinatörlük olarak “Birlikte güzeliz” ilkesiyle yola çıktığımız bu yolda, üniversitemizin her köşesini sadece mekânsal olarak değil, eğitim, öğretim, sosyal ve kültürel alanlarda da erişilebilir yapmak için büyük adımlar attık.” ifadelerini kullandı.

Savaş, “Hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz.”

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Savaş, inancımızda ve kültürel değerlerimizde ötekileştirilmenin olmadığını belirterek, Yunus Emre’nin “Yaradanı sev yaradandan ötürü” sözlerini hatırlattı. Herkese hoşgörüyle yaklaşmanın önemine değinen Prof. Dr. Savaş, “Amacımız, üniversitemizde bulunan tüm özel gereksinimli bireylerin, önündeki engelleri azaltmak, onların hayatlarını kolaylaştırmak ve güzel bir kampüs hayatı yaşayabilmeleri için elimizden gelen bütün gayreti göstermektir. Göreve geldiğimizde hedeflerimizden biri de, “Engelsiz Üniversite” olmaktı. 2018 yılından bu yana Engelsiz Birim Koordinatörlüğümüzle birlikte yaptığımız çalışmalar sonucu, YÖK’ün fiziksel mekânda erişilebilirlik, eğitim programlarının erişilebilirliği ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik konularında verdiği bayrak ödüllerini kazanıyoruz. Hedefimiz tüm alanlarımızda, birimlerimizde “Engelsiz Üniversite” olarak Türkiye’de bu konuda birinci olmak. Bizler her zaman sizin yanınızdayız. Bize her konuda ulaşabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından “Uşak İlinde Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Dernekleri Birlikte Tanıyalım” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Araştırma Görevlisi Mehmet Atılgan’ın moderatörlük yaptığı söyleşide, Mavi Işık Otizm Derneği Başkanı Aysel Tekin ve Engel Tanımayanlar Dernek Başkanı Sanem Özpınar; deneyimleri, dernek çalışmaları ve yürüttükleri projelerle ilgili bilgi verdiler.

Söyleşinin ardından Araştırma Görevlisi Mehmet Gürbüz, “Üniversitemizde Erişilebilirlik Adına Neler Yapılıyor?” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Uşak Üniversitesi olarak özel gereksinimli bireylere sağladıkları imkânlardan, uyarlamalardan bahseden Gürbüz; Engelsiz Birim Koordinatörlüğünde, engelsiz çalışma odasının bulunduğunu, özel gereksinimli bireylere kolaylık sağlayacak teknolojik araçların yer aldığını aktardı.

Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 3. Sınıf öğrencimiz Medine Şam ise 'Sosyal Yaşamda Fırsat Eşitliği' konulu bir sunum yaparak özel gereksinimli bireylerin haklarından, üniversitemizin öğrencilerimize sağladığı imkanlardan bahsetti.

Etkinliğimiz üniversitemiz öğrencileri Ali Oruç Yılmaz ve Beyza Nur Aygören’in müzik ve şiir dinletisi ile davam etti.

Ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu katılımcılara teşekkür belgesi verdi.

Etkinliğin sonunda tüm katılımcılar; üniversitemiz öğrenci topluluklarının hazırlamış olduğu stantları ve üniversitemiz öğrencisi Teslime Nur Aytekin’in hazırlamış olduğu resim sergisini ziyaret ettiler.

13 Aralık 2021